Maïke De Backer

Maïke De Backer

Jagerspad 16
1770 Liedekerke
www.therapeutischcentrumternat.be
0476407142

Maïke

Maïke De Backer (°1967) heeft sinds 1989 heel wat ervaring in de geestelijke gezondheidszorg.

Vanaf het secundair onderwijs is zij geïntrigeerd in de ontmoetingen en de interacties tussen mensen en behaalde ze eerst het diploma van gegradueerde in de psychiatrische verpleegkunde. Ze was werkzaam als psychiatrisch verpleegkundige in de psychiatrische centra te Sint Niklaas en te Melle, dit zowel op acute als chronische afdelingen. Intussen verwierf zij ook het diploma van gegradueerde in de agogische bijscholing orthopedagogie – integrale gezondheidszorg (kaderopleiding) en het getuigschrift van pedagogische bekwaamheid. Deze kennis en vaardigheden zette zij om in de praktijk, binnen een MPI,een WZC en werd zij verpleegkundig coördinator van een ontwenningskliniek. Maïke gaf haar kennis op theoretisch en praktijkvlak door aan leerlingen verzorging in een secundaire school en studenten verpleging van een hogeschool. In 2007 startte zij haar privé-praktijk voor psychotherapie te Ternat op en behaalde de titel van Therapeute in de Interactionele Vormgeving ( zie site Educatieve Academie). Ze is ook een erkend therapeute door de European Association for Integrative Psychotherapy. Heel wat bijscholingen passeerden de revue doorheen de jaren oa. teamdynamieken, bespreken van het onbespreekbare, stresshantering, rond alcohol- en druggebruik enz)

Maïke begeleidt kinderen, pubers, adolescenten en volwassenen. Voor hulpvragen met volgende thema’s kan je zeker bij haar terecht én beschikt ze over een ruime ervaring in begeleiding: zelfbeeld, sociale vaardigheden, verliesverwerking, trauma, eetproblemen (anorexia, boulemia,..), echtscheiding, slaapstoornissen, fysiek en emotioneel geweld, incest, seksueel misbruik en opvoedingsgerelateerde items. Ze begeleidt ook, als ondersteuner, bezoekrechten onder toezicht mee. Ze stapte sinds juli 2013 mee in de groepspraktijk Therapeutisch Centrum Ternat en heeft haar eigen privépraktijk in Liedekerke.

Vorming geven is haar ook niet onbekend. Ze gaf vorming rond oa. alcohol- en drugsmisbruik, overgang van puber naar adolescent,.. en ondersteunt teams van kleuter- en lagere scholen rond bepaalde thema’s. Kinderen uit het lager en secundair onderwijs kunnen ook bij haar terecht voor ‘Leren leren’.

Zij mocht ook de ‘Prijs voor de hoffelijkheid in de hulpverlening’ ontvangen, wat een zeer unieke uitreiking in België was.

In het boek ‘Ontmoetingen in de Psychotherapie’ gebruikte men theoretisch ondersteunende informatie inzake werkvormen uit haar hand. Het gebruik van ondersteunende werkvormen (creatieve, lichaamsgerichte, relaxatietechnieken, visualisaties, genogram, Mindfulness enz), naast gesprekstherapie, zijn haar niet onbekend,zelfs geliefd.

Maïke kreeg ooit in een opleiding de boodschap van haar sterkte en sierlijke kracht, om gewonde wezens mee te helen, in de praktijk om te zetten, wat ze nu al jaren als doel heeft.

Ieder contact met een cliënt is een ontmoeting… In de interactie tussen cliënt en therapeut ontstaat er een nieuw begin, waardoor er groei mogelijk is. Ze heeft het grote geloof in de draagkracht van de mens, die vanuit de eigen mogelijkheden zijn eigen weg terug kan vinden. Een spiegel op…, een ander perspectief, het zoeken en aanwenden van de eigen hulpbronnen, het beluisterd worden, de kracht van empathie, warmte enz.kunnen daar alleen maar toe bijdragen.Contact

Vlaamse  Vereniging van Therapeuten in de Interactionele Vormgeving

Contact

V.V.T.I.V
Louis van Regenmortellei 5
2150 Borsbeek
info@vvtiv.be
Ondernemingsnummer 456 485 364

2016 V.V.T.I.V | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | website Startx| fotografie Theodoor Dirckx