Sigrid Dirickx

Sigrid Dirickx

Zandhovensesteenweg 2
2520 Ranst/ Oelegem
sigrid.dirickx@skynet.be
03 658 13 11
0485 181 280

 

 

Ieder mens die op deze wereld geboren wordt, vertegenwoordigt iets nieuws, iets dat nog nooit bestaan heeft, iets origineels en unieks. De voornaamste taak van iedereen is het actualiseren van zijn unieke, ongehoorde en nooit meer terugkomende mogelijkheden, en niet het herhalen van iets dat een ander mens, al was het de grootste, al bereikt heeft.” (Martin Buber)

Deze woorden van Buber inspireren mij tot een diep, liefdevol respect dat elke mens verdient …

Ben je op een punt in je leven gekomen dat je beseft dat dezelfde patronen zich blijven herhalen…
Voel je diep van binnen dat er meer aanwezig is in je, maar dat je iets mist om erbij te geraken…
Weet je dat je nu komaf moet maken met een kwetsuur die je leven in haar greep houdt…
Merk je dat je gedachten automatisch en dwingend je leven beheersen…
Heb je regelmatig fysieke klachten terwijl medisch onderzoek niets uitwijst…

Ik gebruik verschillende manieren om deze vragen te exploreren en beter te leren kennen zodat ik samen met jou de gepaste ruimte en zorg kan zoeken.

Psychotherapie
Vanuit mijn streven naar een grondhouding van openheid, respect, aanwezigheid en échtheid is Interactionele Vormgeving voor mij een belangrijk therapeutisch instrument geworden. Ook word ik gedreven door een grote nieuwsgierigheid naar wat mijn medemens aangaat, wat hem beweegt, waar hij naar zoekt, wat hem raakt, waar zijn verlangen naar uitgaat, wat hem hindert om er voluit voor te gaan, …
Het toont me een schat van informatie waardoor ik een heldere kijk kan hebben op de dynamiek waarin de cliënt zich bevindt.
Nieuwsgierigheid is niet enkel op mijn medemens georiënteerd, maar ook op mijn eigen proces van zelfonderzoek en liefde voor wat waar is en echt.
Mensen met een directe hulpvraag, vastgelopen in zich herhalende patronen doorheen pijnlijke situaties, kunnen zo samen met mij exploreren welke kwaliteiten ze in zichzelf verloren waanden.
Ze kunnen met die hervonden mogelijkheden patronen doorbreken en soms moeilijke levenssituaties met meer openheid en daaruit voortvloeiend met meer gemak aangaan.
Ook wie behoefte heeft aan oa persoonlijke groei, transformatie en ruimere relatiebekwaamheid kan op deze manier een weg zoeken om zichzelf ruimer en voller tot expressie te brengen.

Samen zoeken en bepalen we de hulpvraag, want die is het vertrekpunt van de therapie. We zoeken de meest geschikte manieren om van daaruit op weg te gaan, rekening houdend met de kwaliteiten en persoonlijkheidskenmerken van de cliënt.

De oriëntatie is: dat wat vastgelopen is, terug in beweging te brengen, zodat je je leven op een rijkere en vollere manier opnieuw vorm kan geven.

Voetreflexologie
In een gezond lichaam stroomt de energie ongehinderd rond, waardoor de vitale kracht en de weerstand tegen allerlei stressfactoren, zowel op psychisch als op fysiek vlak, optimaal is.
Als deze energiestroom afgeremd wordt of in onevenwicht geraakt kunnen er allerhande klachten optreden op verschillende niveaus.
Reeds 5000 jaar geleden ontdekte men dat de doorstroming van energie in het lichaam beïnvloed kan worden via drukpunten op de voeten. Heel het lichaam weerspiegelt zich in reflexzones op de voet. Via deze zones kan het zelfregulerende systeem van het lichaam gestimuleerd worden.
Het eenvoudige, zorgvuldige contact dat er tijdens een behandeling ontstaat tussen mezelf en de cliënt, maakt het gemakkelijker voor de cliënt om contact te maken met moeilijke en pijnlijke stukken in zichzelf.

Het uitgangspunt kan een duidelijke lichamelijke klacht zijn zoals hoofdpijn, slapeloosheid, stress, of een vager gevoel van onrust en spanning.

Mindfulness
Mindfulness is heel eenvoudig … het is ‘gewaar zijn’ van wat er al is … van gedachten, emoties en lichamelijke sensaties. Op deze manier ontdekt men bv de aard van ‘denken’, dat meestal snel en automatisch gebeurt. Deze onrust van het denken laat toe dat er voortdurend negatieve gedachten en gevoelens kunnen opkomen. Mindfulness leert om opmerkzaam te zijn op vroege signalen van negatieve gewoontes, om zo te leren kiezen wat het meest gepaste antwoord is op onplezierige gedachten, gevoelens en situaties.
De sleutel van innerlijke kracht is om te kunnen overschakelen van ‘doen’ naar ‘zijn’. ‘Zijn’ is niet doelgericht, het heeft de kwaliteit van ‘toelaten’ dat gebeurtenissen zich ontvouwen en van te luisteren naar wat ze je vertellen.

De drijvende kracht van automatische denkpatronen is verlangen of afkeer: we willen meer van iets of we willen iets weg. Deze neigingen herkennen en er niet aan toegeven zet alles in een breder perspectief en creëert nieuwe ruimte om problemen creatief te benaderen.
Mindfulness wordt ingeoefend door verschillende meditatieoefeningen. Dit kan zowel individueel als in groep begeleid worden.

Door mijn eigen proces te leren volgen kan ik de cliënt nauwgezet begeleiden in zijn proces van zelfonderzoek. Zo leert hij gaandeweg de obstakels kennen die hem verhinderen om eenvoudigweg in het NU present te zijn. Hij leert tegelijk de kwaliteiten ervaren van aanwezigheid en awareness.

Opleidingen en trainingen: 4j opleiding psychotherapie Interactionele Vormgeving; 3j training cliënt centered therapie; 1j training traumaverwerking; 3j opleiding psycho-spiritueel werk; 4 fasen opleiding trainer mindfulness (inst. voor aandacht, D Dewulf)
ruime meditatie- en retraite-ervaring olv oa David Dewulf, Frits Koster en Douwe Nutterts.

Specialisaties: overgang van leeftijdsfasen;
relaties exploreren en verruimen;
traumaverwerking;Jongeren
stresshantering;
zingevingsvragen;
zelfonderzoek;
rouwverwerking;
supervisie.

Kernprofiel:   psychotherapie   psychotherapeut   Oelegem   Ranst   interactionele   vormgeving   IV-therapie   traumaverwerking   relaties   individueel   groei   mindfulness   voetreflexologie   supervisor   VVTIV Jongerentherapie

 

-Contact

Vlaamse  Vereniging van Therapeuten in de Interactionele Vormgeving

Contact

V.V.T.I.V
Louis van Regenmortellei 5
2150 Borsbeek
info@vvtiv.be
Ondernemingsnummer 456 485 364

2016 V.V.T.I.V | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | website Startx| fotografie Theodoor Dirckx