IV-gewijs 2018

IV-gewijs 2018 gaat door op 24 november 2018. 

Schrijf je hier in

Programma 

9u00 - Onthaal

9u30 - Verbindingsritueel, start van de dag

9u45-11u15 - Workshopronde 1

  • Een IV-benadering bij alcoholmisbruik (Myriam Bruyninckx) -  VOLZET
  • Hartcoherentie (Anne Van Sluijs) - VOLZET
  • Het nut van psychotherapie bij burn-out (Karine Van Oosterbos) - VOLZET
  • Vrouwelijkheid en seksualiteit (Nathalie Renard) - VOLZET

11u30- 13u00 - Workshopronde 2

  • Relatietherapie bij ontrouw (Hilde Geuens) - VOLZET
  • Hartcoherentie ( Ellen Govaerts) - VOLZET
  • Het nut van psychotherapie bij burn-out (Karine Van Oosterbos) -VOLZET
  • Vrouwelijkheid en seksualiteit (Nathalie Renard) - VOLZET

13u00 - Lunch

13u30 - Algemene vergadering VVTIV (30 min)

14u30 - 17u00 - Lezing door Dirk De Wachter: Het Wezenlijke van de Zorg

Tijdens de middag wordt er een lunch aangeboden

Praktisch

Waar?

Voormiddag; Educatieve Academie, Patriottenstraat 35, 2600 Berchem

Namiddag: De Nieuwe Vrede, Vredestraat 16-22, 2600 Berchem

Prijs?

Halve dag: € 70 (€ 55 euro voor leden van V.V.T.I.V. en studenten I.V.)

Hele dag: € 85 (€ 65 euro voor leden van V.V.T.I.V. en studenten I.V.)

Lunch ’s middags en koffie en thee tijdens de pauzes zijn inbegrepen in de prijs.

Workshops

CRISIS BAART KRACHT - Relatietherapie bij ontrouw (Hilde Geuens)

Wat als ‘verkeerd’ gedrag soms nodig of minstens nuttig blijkt om een ‘verkeerde’ situatie uit te vergroten, om ze daarna te kunnen vernieuwen en op te tillen naar een hoger niveau? We kijken eerst naar ontrouw binnen een relatie vanuit de vier kwadranten van Ken Wilber. Deze brede benadering geeft een rijk palet aan mogelijkheden om in de therapeutische praktijk met milde zachtmoedigheid en meerzijdige partijdigheid beide partners te begeleiden doorheen de crisis. Daarna leggen we de I.V.-interactiedriehoek op de koppelcrisis en bouwen van daaruit een soort van fasenmodel op: na het opvangen van de eerste shock kan een koppel werken aan gevoelens en behoeften onderkennen, betekenis geven aan wat gebeurde en anders gaan handelen in de toekomst.

In deze workshop geeft Hilde frisse invalshoeken rond ontrouw binnen de relatie in therapie. Er is ruimte voor toepassing op cases uit de eigen praktijk.

HARTCOHERENTIE - Denken, doen, voelen … vanuit je hart (Anne Van Sluijs en Ellen Govaerts)

Hartcoherentie is een wetenschappelijk onderbouwde methode om op een constructieve manier om te gaan met stress. Het is een eenvoudige ademhalingstechniek die, door beïnvloeding van het hartritme, in staat is lichaam, emoties en gedachten tot rust te brengen. Het is een lichamelijke vaardigheid die weinig extra tijd vraagt, wat volhouden op lange termijn haalbaar maakt, zelfs bij een drukke agenda. Daarenboven kan je het effect van deze oefening op je lichaam zelf meten en opvolgen met een biofeedbackapparaatje. Het is zinvol voor jezelf als therapeut en voor elke cliënt die op zoek is naar innerlijke rust.

Deze workshop van 90 min is een kennismaking met hartcoherentie waarin we je uitleggen wat hartcoherentie precies is en hoe het werkt. Vervolgens laten we je proeven van deze techniek, zodat je meteen praktisch aan de slag kan. Anne en Ellen brengen dezelfde informatie, elk op hun eigen manier.

HET NUT VAN PSYCHOTHERAPIE BIJ BURN-OUT (Karine Van Oosterbos)

Burn-out vraagt om een integratieve aanpak. Geplaatst op de I.V.-driehoek zie je dat cliënten vaak verloren zijn gelopen in het doen: ze acteren in andermans verhaal. In therapie leren ze terug contact maken met hun gevoelsmatige kant en ontdekken ze welke overtuigen en patronen hen blokkeren om hun leven te leiden zoals zij dat willen. Dit is nodig om van ontkenning naar acceptatie te kunnen groeien. Door te werken met het holistisch beeld van drie batterijen (fysiek, mentaal en emotioneel) kan de cliënt weer heel worden en handvaten vinden om het herstelproces te bevorderen.

In deze workshop maken we kennis met de verschillende fasen van burn-out en het verschil in therapeutische aanpak die elke fase vraagt. Je ontvangt na de sessie tevens hand-outs en enkele oefeningen via mail.

EEN I.V.-BENADERING BIJ ALCOHOLMISBRUIK (Myriam Bruyninckx)

Elke psychotherapeut krijgt vroeg of laat met alcoholmisbruik bij cliënten te maken. Voor velen een onbekend en onbemind terrein. Tijdens deze praktische workshop krijg je een zicht op waarom sommige drinkers alcoholist worden, hoe we ploeteren zonder resultaat om gematigd te drinken en hoe misbruik alle vlakken van ons zijn aantast (en hiervoor hoeven we niet in de goot liggen!). Behandeling van alcoholisme vereist dan ook om een integratieve aanpak. De kwadranten van Wilber zijn een prachtig kader en werkinstrument om bij alcoholisme/verslaving te gebruiken, evenals de I.V.- driehoek. Tips en tools worden aangereikt zodat je adequaat en I.V.-gewijs met verslaving aan de slag kan.

VROUWELIJKHEID EN SEKSUALITEIT- in de kwadranten van Wilber (Nathalie Renard)

Het thema vrouwelijkheid en seksualiteit is binnen onze therapieruimte niet weg te denken. In deze workshop gebruiken we het kwadrant van Wilber als rode draad om dit onderwerp te hanteren in de therapeutische context. Elk luik van het kwadrant wordt gelinkt aan het thema en wordt geïllustreerd aan de hand van casusmateriaal. We gaan stilstaan en ons bewust worden van dit thema. Nathalie reikt nieuwe informatie, concrete technieken en tools aan om meer voeling te krijgen met het thema.

 

 

Contact

Vlaamse  Vereniging van Therapeuten in de Interactionele Vormgeving

Contact

V.V.T.I.V
Louis van Regenmortellei 5
2150 Borsbeek
info@vvtiv.be
Ondernemingsnummer 456 485 364

2016 V.V.T.I.V | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | website Startx| fotografie Theodoor Dirckx